Natuur

Huisje 132 - Rust, natuur en avontuur


Voor de natuurliefhebbers en fervente wandelaars bieden de Ardennen ongelooflijke mogelijkheden! Meer dan 5.000 km wandelroutes wachten op de wandelaars, te voet, te paard of met de fiets. U kunt ook bij de receptie van het vakantiepark een handig boekje met mooie wandelroutes kopen met verschillende wandelingen in de omgeving van het vakantiepark en Durbuy. Dit wandelboekje ligt ook in ons vakantiehuisje voor u klaar!

Ook kunt u er fantastisch vissen, grotten bezoeken, fietsen, rail- en mountainbiken en golven. De bekende Watervallen van Coo bevinden zich ook in de buurt van het vakantiepark.

Natuurreservaten in de buurt van Durbuy:

  • Le Mont des pins: Erkend RNOB natuurreservaat, met zowat 100 plantensoorten (waaronder tal van orchideeënsoorten), een veelheid aan paddenstoelen, insecten en kleine knaagdieren.
  • Pad van Ravenne: Kijken en aanraken, dat is wat dit pad u biedt. U ziet een verscheidenheid aan landschappen, ondergrond, orchideeën, bomen en struiken.
  • Reservaat van Les Enneilles: Dit gebied toont een mozaïek van vochtige en droge zones. Men vindt er de magere weiden van de Famenne, heide op een ondergrond van schist, vochtige weiden en bossen die vooral bestaan uit beuk en haagbeuk. Op enkele schisthellingen groeien zeldzame soorten (kartuizeranjer, harlekijn…). De fauna bestaat vooral uit vlinders, waterjuffers en veldsprinkhanen.

Activiteiten in de natuur:

Natuur -Wandeltochten

Wandeltochten

In de Ardennen is een uitgebreid netwerk van wandelpaden aangelegd. België heeft ruim 6000 km aan wandelpaden en is daarmee een ideaal land voor de fervente wandelaar. In iedere stad of dorp kunt u bij het plaatselijke VVV-kantoor, het Syndicat d’Initiative, een gratis boekje krijgen waarin wandelingen in de omgeving staan uitgestippeld. Dit betreft over het algemeen middellange-afstand-wandelroutes, de zogeheten MLAW’s. Ze hebben een gemiddelde lengte van 20 km en hebben hetzelfde begin- en eindpunt. Bij het uitzetten van de routes wordt altijd getracht om de rustige en natuurlijke wandelpaden te gebruiken.

Natuur - Railbiken

Fietstochten/Railbiken

In de directe omgeving van het park is het heerlijk fietsen. Kijk ook eens op de volgende site voor de zogeheten “bordjesroute” in de Ardennen: www.klimroutes.nl voor wie wat meer uitdagende fietsroutes wil volgen. Railbiken behoort ook tot de grote attracties van de Ardennen. Met deze speciale spoorfietsen geschikt voor 4 personen fietst u in uw eigen tempo over de oude spoorweg die door de adembenemende Vallei van de Molignée slingert. Er zijn verschillende parcours van diverse lengtes. Met de Railbikes van de Molignée ziet u op een ontspannen manier veel van de prachtige omgeving. Een zeer geslaagd uitstapje met kinderen!

Best images series of golf as a sport, hobby and or lifestyle

Golven

Op 2 km afstand va Bungalowpark Sunclass Durbuy ligt 18 holes / 72 Par Golf Blue Green Durbuy. In het hart van de Belgische Ardennen geven de glooiende, beboste heuvels en de eeuwenoude bomen het golfen iets speciaals. Het parcours loopt dwars door het bos en biedt diverse fantastische uitzichten. In een betoverende, middeleeuwse omgeving wordt u gastvrij verwend met de lokale gastronomie. Dit gevarieerde parcours is van gemiddelde lengte, maar desondanks op technisch vlak een van de lastigste van België. Op dit bijzonder heuvelachtige terrein met heel wat glooiingen sta je zelden vlak. De fairways zijn smal en omgeven door bomen en meer dan de helft van de greens ligt op een verhoging. Voor het parcours heeft u dus al uw aandacht en strategisch inzicht nodig.

Stalactite rock formations in Lawa Cave. Kanchanaburi province, Thailand.

Grotten

In de omgeving zijn er diverse grotten te bezichtigen. De dichtstbijzijnde grotten zijn de grotten van Hotton. Iets verderop zijn ook nog de volgende grotten die de moeite waard zijn om te bekijken: De grotten van Han, Remouchamps en Lorette-Rochefort en grot ‘La Merveilleuse’ in Dinant. Bijzonder aan de grotten van Remouchamps is dat het bezoek aan de grot uit twee delen bestaat. Het eerste deel gaat te voet, het tweede deel gaat met een boot (!). De boot voert langzaam over de meanders van de onderaardse rivier van 600 meter lang langs fraaie objecten om zo weer bij het beginpunt uit te komen. In de grot zijn er afzettingen, stalactieten en stalagmieten gevormd door het kalkrijk insijpelingswater. In de grot is er het hele jaar door een temperatuur van 8 tot 10 °C.

Father and son fishing

Vissen

In de Ardennen is het goed vissen. De vele rivieren en meertjes zitten vol met vis, van voorntjes tot grote karpers. In de directe omgeving van het park is het van 1 april tot 1 november mogelijk om te vissen bij La Pêcherie de Rome in Rome (Durbuy). Net als in Nederland is het vissen in de Ardennen aan bepaalde regels gebonden. Zo bent u verplicht om een visvergunning te kopen, een zogeheten visverlof. U mag niet zomaar een hengel uitwerpen: vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang mag u wel vissen. U mag ook niet op elke plek een hengel uitwerpen. Zo is het altijd verboden om te vissen in sluizen, vanaf een brug en in jachthavens. Kijk voor een compleet overzicht op www.maisondelapeche.be.

Natuur - Watervallen

Watervallen

De beroemdste watervallen van Belgie zijn de watervallen van Coo, een klassieke attractie in de Ardennen en nog geen uurtje rijden vanaf het park. De toeristische industrie heeft hier haar tenten opgeslagen; de vele stalletjes met souvenirs, Belgische frietkoten en restaurants vormen een attractie op zichzelf.
Op zomeravonden wordt de waterval verlicht en het hele jaar door is in Plopsa Coo (perfect voor kinderen), het amusementspark rond de waterval, veel te beleven. Een stoeltjeslift (open van maart tot oktober) voert u 250 meter hoger alwaar u een prachtig uitzicht heeft over het gebied. De waterval zelf vertoont een verval van 15 meter; niet meteen de Niagara, maar toch spectaculair en luidruchtig.